top of page

Stilte en stress



We leven in een wereld die altijd doorgaat en waar het bijna nooit stil is. Dat is slecht voor onze gezondheid.  We vullen onze oren constant met muziek, tv, radio en natuurlijk de geluiden die we constant in ons hoofd produceren. Hoeveel momenten spendeer jij per dag in volledige stilte? Dat zijn er vast niet veel. Onze omgeving wordt steeds luider en steeds meer mensen zoeken de stilte op. Of ze nou elke ochtend voor 10 minuten even van de stilte genieten of zelfs naar een stilte retreat gaan, ze gaan voor stilte. Ook gemotiveerd om wat extra stilte in je leven te brengen? Hieronder vind je 4 (wetenschappelijk onderbouwde) redenen waarom stilte goed is voor je brein en hoe tijd voor stilte maken je minder gestrest, beter gefocust en creatiever laat voelen:

1. Stilte vermindert stress en spanningen

Het blijkt dat geluidsvervuiling leidt tot een hoge bloeddruk, hartaanvallen en een verminderd gehoor en verminderde algehele gezondheid.

Volgens onderzoek zorgen harde geluiden ervoor dat het stresshormoon cortisol vrijkomt. Ander onderzoek toont aan dat hogere geluidsnivo's op de couveuse afdeling van ziekenhuizen kan leiden tot een hogere bloeddruk, verhoogde hartslag en onregelmatige slaappatronen bij de baby's die daar worden verzorgd.

Stilte heeft - zo blijkt - het tegenovergestelde effect. Stilte kalmeert juist het brein en het lichaam. twee minuten stilte lijkt meer te ontspannen dan twee minuten luisteren naar ontspannende muziek.

2. Stilte vult onze mentale reserves aan In ons dagelijks leven krijgen we van alle kanten input. Wanneer we eindelijk rust en stilte hebben kan ons brein bijkomen en zichzelf weer opladen. De constante prikkelingen van ons leven plegen een behoorlijke aanslag op ons brein. Hierdoor kunnen we onze aandacht er minder goed bijhouden en raken we snel afgeleid, vinden we het moeilijk om problemen op te lossen of met nieuwe ideeën te komen. Maar het  brein kan zich herstellen als het in een omgeving is waar het minder prikkels krijgt dan normaal. Als het stil is -bijvoorbeeld als je een boswandeling maakt – kan je brein weer opladen en alles in alle rust verwerken.

3. Als het stil is zetten we ons brein onbewust op de ‘standaard modus’ De standaard modus van ons brein gaat aan als we bv dagdromen, mediteren, fantaseren. Dan krijgen we weer contact met onze herinneringen en ideeën. Hierdoor kunnen we onze ervaringen beter verwerken, zijn we empathischer, creatiever en kunnen we beter aan zelfreflectie doen. Om in de standaard modus te komen, moeten we eerst loskomen van afleidingen en stilte is een manier om hier te komen.

4. Stilte zorgt voor vernieuwing van de hersencellen Eerder is op muizen getest wat het effect is  van omgevingsgeluid, van ruis,  van onverwachte geluiden én van stilte op het muizenbrein. Hierbij ontdekte men  dat 2 uur stilte ervoor zorgt dat de hersencellen in de hippocampus zich vernieuwen. De hippocampus is  het gedeelte van de hersenen dat te maken heeft met het leren, het geheugen en emotie). Natuurlijk kun je  muizen niet vergelijken met mensen. Het resultaat van dit onderzoek wijst wel in een bepaalde richting. Misschien kan stilte in de toekomst ook voor mensen met bijv. Alzheimer of depressie gezondmakend werken.  




Meer stilte en rust inbouwen in je leven is vaak het moeilijkst als je het druk hebt. 

Dan moet je keuzes maken. Onderstaande tips kunnen hierbij helpen


Zet regelmatig de knop om.

De invloed van altijd bereikbaar zijn via telefoon en e-mail is net zo verstorend als een nacht slaap missen. Gebruik af en toe de 'denkbeeldige'  uit-knop in je hoofd. De wereld draait ook door zonder dat je je mail en Whats-app leest.


Doe één taak

Schakelen tussen twee taken verlengt de totale tijd die je nodig hebt voor die twee taken met 40 procent. De meeste mensen met een kantoorbaan wisselen gemiddeld elke drie minuten van taak. De hersenen hebben dan tijd nodig om zich aan te passen. Je e-mail-notificatie/melding uitzetten geeft meer rust en levert dus ook tijdwinst op.


Vergader zo min mogelijk

Uit onderzoek blijkt dat middenkader-personeel soms 50 procent van de tijd in vergadering zit. Doe jezelf en je werkgever een plezier en maak ook hierin keuzes: er zijn vast wel vergaderingen die je kunt overslaan.


Maak realistische inschattingen

We onderschatten vaak hoeveel tijd we nodig hebben voor een bepaalde taak. Moet je van tevoren een inschatting maken van hoeveel tijd iets je denkt te kosten? Verdubbel die schatting, zodat je niet structureel in tijdnood zit.


Begin op tijd

Veel gevoel van drukte komt voort uit het uitstellen van taken. Maak daarom een paar dagen voordat je echt start met een project, een beginnetje in je hoofd. Als je er nu alvast twintig minuten over nadenkt, gaat het werk straks sneller.


Neem regelmatig een korte pauze

Verzet regelmatig de zinnen zodat je de spanning die is opgebouwd, even doorbreekt. Dat kun je op vele manieren doen bijvoorbeeld door regelmatig

* met je aandacht drie in- en uitademingen te volgen;

*naar buiten te gaan en een wandeling te maken waarbij je je aandacht op je omgeving richt

* even iets anders te doen dat je aandacht vraagt.


Bronnen:

*  ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe, uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

* Tijdschrift Positieve Psychologie

bottom of page