top of page
Tuin praktijk 8je.nl Mantgum

MINDFULNESS OP HET WERK

Mindfulness werkt!

Organisaties kunnen  mindfulness goed gebruiken. Er wordt nog al wat gevraagd van werknemers.

De stress is hoog in veel organisaties.

Er is sprake van groeiende werkdruk, hoge prestatie-eisen, toenemend ziekteverzuim en burn-out.

Mindfulness­training heeft positieve effecten op stress, mentale vaardigheden, productiviteit en onderlinge verhoudingen op het werk.

Startdatum

Deelname aan 

groepstraining zie hier voor startdata 

In company: in  overleg 

Alle data 

Individuele mindfulness-

training zie hier voor mogelijkheden 

In company in overleg 

Locatie

Dokter Fokkewei 10

9022BS Mantgum

In company in overleg 

Consulting

Mindfulnesstraining werkt

Onderzoek naar de effecten van deze ­training laat zien dat de mindfulnesstraining positieve effecten heeft op stress, mentale vaardigheden, productiviteit en onderlinge verhoudingen op het werk.
Het blijkt dat medewerkers na een mindfulness­training:

  • minder last hebben van stress en negatieve gedachten;

  • sneller signaleren dat er wat aan de hand is en er dan wat aan doen;

  • contacten met collega’s positiever ervaren en makkelijker communiceren;

  • beter omgaan met conflicten, zich minder snel bedreigd voelen;

  • zelfbewuster en vitaler zijn;

  • meer focus hebben, creatiever zijn en beter presteren.

Kortom, mindfulness­training bevordert de fysieke en mentale gezondheid. Meer informatie over de effecten binnen organisaties vind je hier.

 

Wat Mindfulness wel én niet is

Mindfulness is geen trucje dat je eventjes in een uurtje leert. Het is een vaardigheid die je veelal in een aantal weken goed onder de knie kunt krijgen. De training is in de eerste plaats werken aan een andere houding: hoe ga je om met stress, werkdruk, aandacht, focus en communicatie. De mindfulnesstraining combineert het doen van oefeningen, met aandacht voor automatische reactiepatronen bij jezelf. Je doet verschillende aandacht-oefeningen en eenvoudige bewegingsoefeningen. De training werkt als je simpelweg de oefeningen doet, niet meer en niet minder. Je hoeft er niet in 'te geloven' om effect te krijgen. 

 

Kwaliteitsgarantie

Met de basis mindfulness-training wordt een MBSR* training bedoeld. Zo'n training mag worden gegeven door een trainer categorie 1, die is aangesloten bij de beroepsvereniging VMBN.  Deze ziet toe op  de kwaliteit van de mindfulnesstrainers. Vandaar dat veel zorgverzekeraars een mindfulness-MBSR training gegeven door zo'n trainer, (deels) vergoeden.  *Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)

Mindfulness ook op de werkplek

De mindfulness training wordt meer en meer door  werkgevers omarmd. Op de werkplek kan mindfulness zorgen voor  meer werkplezier en minder ziekteverzuim. Daarom zijn werkgevers  ook steeds enthousiaster over deze training. De EU stimuleert de werkgever daarin met subsidie in het kader van duurzame inzetbaarheid en het verhogen van het welzijn van werknemers. Dat is precies waar de mindfulness training aan bijdraagt. 

Sommige  werkgevers  kiezen voor een  grootschaliger aanpak met mindfulness trainingen exclusief voor de eigen medewerkers zoals eerder de Gemeente Súdwest-Fryslân en Van Hien Zorg Noord Nederland - Mooie initiatieven die passen bij goed werkgeverschap. 

Dew on rolled-up leaves_edited_edited_edited_edited.jpg

Opzet

De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en een langere stiltebijeenkomst. Het programma vraagt een dagelijkse tijdsinvestering thuis. De training is geen gespreks-groep of therapie. Het programma spreekt cursisten aan op hun eigen kracht en zelf-helend vermogen. De cursus is laagdrempelig: er is geen speciale kennis, conditie of ervaring voor nodig. In geval van individuele deelname zie voor meer informatie hier. Als er sprake is van een in company groepstraining is  enige aanpassing  van de standaard opzet desgewenst mogelijk.

Kosten en vergoedingen

Steeds vaker wordt deze  training  door werkgevers vergoed (mede op aanbeveling van bedrijfsartsen). Voor organisaties/werkgevers is het tarief per deelnemer € 695. De Europesche Unie  stimuleert de werkgever met subsidie in het kader van duurzame inzetbaarheid en het verhogen van het welzijn van werknemers. Dat is precies waar de mindfulness training aan bijdraagt. Sommige  werkgevers  geven de voorkeur aan een meer  grootschalige aanpak met mindfulness  trainingen exclusief voor de eigen medewerkers. Ook dat is natuurlijk een mogelijkheid. Hiervoor is desgevraagd een offerte  op maat beschikbaar.  

Contact

​Bij 8je is er volop mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen. Hiervoor heb ik alle benodigde ervaring en certificaten. in ruime mate.  Als je je wilt aanmelden voor deze training  kun je me bereiken op tel. 0612822712. Je kunt ook het contact-formulier invullen of een mail sturen naar eefheinhuis@8je.nl. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

bottom of page