top of page
Bloeiende Haagwinde tuin Mantgum.jpg

Mediteren in groepsverband

Meditatie in groepsverband op een vaste tijd, nodigt uit om meditatie een plaats in je leven te geven. Regelmatige zenbeoefening kun je zien als een 'mentale krachttraining', waardoor we onze aangeboren compassie en wijsheid steeds verder ontwikkelen. Om dit te ondersteunen gaan we regelmatig dieper in op verschillende zenthema's 

DOORGAANDE MEDITATIEGROEP 

Startdatum

Maandag 9 Januari 

van 19.45 tot 2130 uur 

Alle data 

9, 16, 23, 30 januari, 6, 13, 20, 27 februari, 6, 13, 20, 27 maart, 3, 10, 17, 24 april, 15, 22 en 29 mei 

Locatie

Dokter Fokkewei 10

9022BS Mantgum

Consulting

Mediteren in een groep

Wil je een keer ervaren of mediteren in een groep iets voor je is, dan ben je van harte welkom bij de doorgaande meditatiegroep in Mantgum. De wekelijkse sessies op maandag-avond bestaan uit zitmeditatie afgewisseld met loopmeditatie, veelal in stilte.  Vaak kiezen mensen voor meedoen aan de meditatiegroep na deelname aan de mindfulness training.   De meditatie-groep Mantgum maakt deel uit van de Zen Spirit Sangha die in 2004 is opgericht  door zenleraar Irène Kaigetsu Kyojo Bakker. Zie hier voor de gedragscode van Zen Spirit. De meditatiegroep Mantgum wordt geleid door Eef Yuman Heinhuis,  Eef ontmoette zenleraar Irène Kaigetsu in 2007 en ontving in 2010 van Genpo Merzel Roshi haar boeddhistische naam Yuman ('relaxed completely'). In oktober 2021 ontving Eef Yuman ‘hoshi’ van zenleraar Irène Kaigetsu en werd daarmee dharmaholder in de Zen Spirit – White Plum lineage. 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

Wat is Zenmeditatie

Zen is een eeuwenoude (en toch moderne) meditatievorm en levenshouding. De kern van zen is de beoefening van meditatie: het in stilte geconcentreerd zitten met een rechte rug (zazen), afgewisseld met loopmeditatie (kinhin). Tijdens zazen leren we  op een heldere, wakkere en tegelijkertijd ontspannen manier stil aanwezig zijn bij wat er is, op dit moment. Daarbij worden diverse technieken gebruikt om je te helpen je aandacht te richten. Zenmeditatie kan door iedereen beoefend worden, zittend op een kussen, bankje of stoel, lopend en zelfs liggend.

Waarde in het dagelijks leven

Zen beperkt zich niet tot de meditatie op het kussen. Het ‘vertaalt’ zich naar ons dagelijkse leven, de manier waarop we in het leven staan. Zo wakker mogelijk! Groter denken, groter zien, met een open hart en een heldere geest

 

Meer informatie over zen en de activiteiten van Zen Spirit in de nabije toekomst vind je hier.

Naast mediteren in een groep is het mogelijk om online vanuit je  eigen huis te mediteren wekelijks op dinsdag, woensdag en donderdag-ochtend  (gratis). Immers één keer per week lang oefenen zet weinig zoden aan de dijk maar regelmatig kort oefenen brengt wél resultaat. Samen 'zitten' zonder veel gedoe - thuis - kan helpen om van het mediteren een gewoonte te maken. Voor meer over online mediteren zie svp hier.

Dew on rolled-up leaves_edited_edited_edited_edited.jpg

Opzet

De wekelijkse sessies bestaan uit zitmeditatie afgewisseld met loopmeditatie, veelal in stilte. Regelmatig is er dharmales en mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek met Eef Yuman. Alle avonden eindigen met soetra zingen, of luister-kring. Vaak kiezen mensen voor meedoen aan de meditatiegroep na deelname aan de mindfulness training. Wil je een keertje ervaren of mediteren in een groep, iets voor je is, dan kan dat ook.  Aan eenmalige deelname zijn geen kosten verbonden.  

Kosten en vergoedingen

De doorlopende zenmeditatie-groep in Mantgum omvat in de eerste helft van 2023 in totaal 19 wekelijkse sessies op de maandagavond van 19.45 tot 21.30.  Kosten:  €110 per seizoen. Als je wilt, kun je daarbij een bijdrage doen aan het solidariteitspotje (war child) van €25.  Zijn de kosten voor jou een probleem, dan hoor ik het graag, dan zorg ik  voor een betalings-regeling.

Contact

​​Wil je meer weten of deelnemen aan de wekelijkse meditatie, laat me dat svp weten. Je kunt je me bereiken op tel. 0612822712. Je kunt ook het contact-formulier invullen of een mail sturen naar eefheinhuis@8je.nl. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

bottom of page