Bloeiende Haagwinde tuin Mantgum.jpg

Mediteren in groepsverband  

Meditatie in groepsverband op een vaste tijd, nodigt uit om meditatie een plaats in je leven te geven. Regelmatige zenbeoefening kun je zien als een 'mentale krachttraining', waardoor we onze aangeboren compassie en wijsheid steeds verder ontwikkelen. Om dit te ondersteunen gaan we regelmatig dieper in op verschillende zenthema's. 

DOORGAANDE MEDITATIEGROEP 

Startdatum

Maandag 24 januari van 19.45 tot 2130 uur 

Alle data 

24, 31 januari, 7, 14, 21 28 februari, 7, 14, 21, 28 maart 4, 11, 25 april, 9, 16, 23 mei

Locatie

Dokter Fokkewei 10

9022BS Mantgum

Consulting

Mediteren  

Wil je een keertje ervaren of mediteren in een groep, iets voor je is, dan ben je van harte welkom bij de doorgaande meditatiegroep in Mantgum! De wekelijkse sessies op maandag-avond bestaan uit zitmeditatie afgewisseld met loopmeditatie, veelal in stilte.  Vaak kiezen mensen voor meedoen aan de meditatiegroep na deelname aan de mindfulness training. De meditatiegroep Mantgum maakt deel uit van de Zen Spirit Sangha. Zen Spirit is opgericht in 2004 door zenleraar Irène Kaigetsu Kyojo Bakker. De meditatiegroep wordt geleid door Eef Yuman Heinhuis, dharma holder (hoshi of assistent-leraar) van Irène Sensei. Eef ontmoette zenleraar Irène Kaigetsu in 2007 en ontving in 2010 van Genpo Merzel Roshi haar boeddhistische naam Yuman ('relaxed completely'). De rode draad die door Zen Spirit loopt is de houding of geestesgesteldheid, die ons in staat stelt alles wat zich in ons leven aandient met openheid, moed en vertrouwen tegemoet te treden. De Zen Spirit Sangha omvat meerdere meditatiegroepen; ook workshops en retraites maken deel  uit van het programma. Meer informatie daarover vind je hier.

Lineage


In het zenboeddhisme wordt grote waarde gehecht aan de directe overdracht van leraar op leerling. Na vele jaren van onderricht en beoefening kan een leraar besluiten om een leerling formeel te erkennen als leraar in de traditie van zen. Dit wordt dharma-transmissie genoemd. Door dharmatransmissie wordt de nieuwe leraar opgenomen als leraar in de opvolgingslijn (lineage) van leraren van de historische Boeddha tot nu.  Irène Sensei werd in 2012 geïnitieerd als zen priester door Joan Halifax Roshi. Eef Yuman Heinhuis kreeg  in 2021 hoshi, en werd daarmee een van de dharma-holders van Irène Sensei.

 

 

Zen

Zen is een eeuwenoude (en toch moderne) meditatievorm en levenshouding. Zenmeditatie brengt ons in contact met die onuitputtelijke innerlijke stilte, de bron van waaruit alles opkomt en waar ook alles naar terugkeert. We kunnen contact maken met wie wij ten diepste zijn, los van alle conditionering, patronen en onze levensgeschiedenis.

Meer informatie over zen kun je vinden via de volgende links:

Dew on rolled-up leaves_edited_edited_edited_edited.jpg

Opzet

De wekelijkse sessies bestaan uit zitmeditatie afgewisseld met loopmeditatie, veelal in stilte. Regelmatig is er dharmales en mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek met Eef Yuman. Alle avonden eindigen met soetra zingen, of luister-kring. Vaak kiezen mensen voor meedoen aan de meditatiegroep na deelname aan de mindfulness training. Wil je een keertje ervaren of mediteren in een groep, iets voor je is, dan kan dat ook.  Aan eenmalige deelname zijn geen kosten verbonden.  

Kosten en vergoedingen

De doorlopende zenmeditatie-groep in Mantgum omvat in de eerst helft van 2022 in totaal 17 wekelijkse sessies op de maandagavond van 19.45 tot 21.30.  Kosten:  €100 in totaal. Als je wilt, kun je daarbij een bijdrage doen aan het solidariteitspotje (war child) van €25.  Zijn de kosten voor jou een probleem, dan hoor ik het graag, dan zorg ik  voor een betalings-regeling.

Contact

​​Wil je meer weten of deelnemen aan de wekelijkse meditatie, laat me dat svp weten. Je kunt je me bereiken op tel. 0612822712. Je kunt ook het contact-formulier invullen of een mail sturen naar eefheinhuis@8je.nl. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op!