ZELFCOMPASSIE TRAINING
Zelfcompassie - ​stop jezelf te veroordelen
​
Met de zelfcompassie-training versterk je je veerkracht en je vermogen om jezelf te geven wat je nodig hebt. Compassie hebben met anderen lukt meestal wel. Compassie hebben met jezelf is vaak een stuk moeilijker. We zitten onszelf op de kop als we iets fout doen, als het niet gaat zoals we willen of als we ons niet goed voelen. Ook als het niet onze schuld is. Met mededogen voor jezelf zorgen is belangrijk, juist ook als je veel compassie aan anderen geeft.
Wat is zelfcompassie
Zelfcompassie betekent dat je op precies dezelfde manier naar jezelf kijkt als je het moeilijk hebt, als je faalt, of als iets je niet bevalt aan jezelf. In plaats van je leed te negeren, zeg je tegen jezelf: “Dit is iets waar ik het moeilijk mee heb. Hoe kan ik op dit moeilijke moment het beste mezelf troosten en voor mezelf zorgen?” In plaats van meedogenloos te oordelen en jezelf te kritiseren voor allerlei tekortkomingen, betekent zelfcompassie dat je vriendelijk en begripvol bent tegenover je fouten en gebreken. Wie heeft er ooit gezegd dat je perfect moet zijn? Je kunt natuurlijk wel proberen te veranderen zodat je gelukkiger en gezonder wordt, maar dat doe je omdat je om jezelf geeft; niet omdat je jezelf waardeloos en onacceptabel vindt.
Stel je eens voor dat je je eigen beste vriend(in) zou zijn. Wat zegt dan je eigen innerlijke stem tegen je? We zijn vaak zo kritisch naar onszelf.
​
Zelfcompassie training
De zelfcompassietraining is een vervolgtraining op de basis mindfulness training.
In deze training komen onderwerpen aan bod als:
-
jezelf waarderen en ​accepteren
-
omgaan met lastige emoties
-
je innerlijke criticus
-
hersenen en de invloed daarvan op je emoties.
De zelfcompassietraining leert je gaandeweg de lat voor jezelf minder hoog te leggen. Je mededogen en zorgzaamheid groeit niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Je krijgt meer zelfvertrouwen en wordt tevredener met het leven. Hierdoor raak je minder afhankelijk van anderen. Je leert minder de nadruk te leggen op wat je mist en meer te waarderen wat er wel is. Voor het versterken van zelfcompassie is moed nodig om het pijnlijke in jezelf onder ogen te zien. Meer dan bij de mindfulness-training krijg je bij de zelfcompassie-training oefeningen die een beroep doen op je voorstellingsvermogen.
​​
​
Effectiviteit van de training
Onderzoek laat een duidelijk negatief verband zien tussen zelfcompassie en zelfkritiek, depressie, angst, piekeren, perfectionisme en het onderdrukken van gedachten. Een positief verband is aangetoond tussen zelfcompassie en het gevoel van levensvoldoening en sociale verbondenheid. Zelfcompassie is een belangrijke voorspeller voor geestelijk welzijn. Meer over onderzoek en effecten van zelfcompassie vind je hier.
Kwaliteitsgarantie
Deze zelfcompassie training is ontwikkeld door Frits Koster (GGZ trainer) en Erik van den Brink (psychiater trainer) op basis van wetenschappelijke inzichten en onderzoek (Gilbert, Germer, Neff). De training wordt ook wel heartfulness of training Mindfulness Based Compassionate Living (MBCL) genoemd. Ook bij deze training is deskundige begeleiding essentieel tw begeleiding door een mindfulnesstrainer categorie 1 (MBSR) geregistreerd bij de beroepsvereniging VMBN, met daarbij specifiek voor de zelfcompassietraining - het certificaat MBCL trainer register A.
​
Opzet
De zelfcompassie-training is een vervolgtraining op de mind-fulness basistraining. Net als bij de mindfulness-training is regelmaat in het doen van oefeningen thuis belangrijk. Daarbij gaat het om een tijdsbesteding van gemiddeld een uur per dag. Met de mindfulness-training heb je daar een begin mee gemaakt. Het geleerde in de mindfulness-training kan er voor zorgen dat je in de zelfcompassie-training niet overspoeld raakt door emoties. Inmiddels zijn de kernpunten van deze training geintegreerd in het jaarprogramma Balans en Veerkracht.
Kosten en vergoedingen
De gangbare marktprijs voor deze training alleen is €395 in totaal. Zie voor de kosten van genoemd programma waarin deze training is geintegreerd, bij Balans en Veerkracht.
.
Contact
​​Bij 8je is er volop mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen. Hiervoor heb ik alle benodigde ervaring en certificaten in ruime mate. Als je je wilt aanmelden kun je me bereiken op tel. 0612822712. Je kunt ook het contactformulier invullen of een mail sturen naar eefheinhuis@8je.nl. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op!