top of page

ontstaan en inhoud van de MBSR training

Oefenen met aandacht voor eigen reactiepatronen 

De basis mindfulnesstraining combineert het doen van oefeningen, met aandacht voor automatische reactiepatronen bij jezelf. Je doet verschillende aandacht-oefeningen en eenvoudige bewegingsoefeningen. Aan de orde komen onderwerpen als: waarnemen, herkennen en werken met stress, en het herkennen van automatische reactiepatronen.

 

De training is praktisch. De theorie staat ten dienste van de praktijk. Die praktijk - het oefenen- gebeurt vooral thuis. De training omvat acht sessies -  ieder van tweeënhalf uur - met daarnaast een oefendag van zes uur. 

Je ontvangt een werkboek en meerdere oefencd’s. Het programma vraagt een dagelijkse tijdsinvestering thuis van 45-60 minuten. De training is geen gespreksgroep of therapie. Het programma spreekt cursisten aan op hun eigen kracht en zelfhelend vermogen. De cursus is laagdrempelig: er is geen speciale kennis, conditie of ervaring voor nodig. Bij aanmelding voor de training volgt een kort (telefonisch) voorgesprek.

Oorspronkelijk - een trainingsmodel voor het ziekenhuis

Deze training is ruim dertig jaar geleden ontwikkeld door Dr.  Jon Kabat-Zinn, hoogleraar aan de University of Massachusetts Medical in de USA. Kabat-Zinn richtte zich aanvankelijk op uitbehandelde patiënten met chronische pijn en/of stressklachten, om hen te leren omgaan met hun pijn, hun zorgen en verdriet daarover. Zo ontwikkelde hij een trainingsmodel van acht weken waarin inzichten en oefeningen uit het Oosten worden gecombineerd met Westerse methoden. De MBSR training is wetenschappelijk bewezen, is succesvol in Nederland en daarbuiten, zowel in de lichamelijke als in de geestelijke gezondheidszorg – zowel in het bedrijfsleven als in het particuliere circuit.  

bottom of page