top of page

ERVARINGEN VAN EEN DEELNEEMSTER

'Het vervolg op mijn achtweekse mindfulnesstraining bleek verrassend en indrukwekkend: de 'Interpersonal Mindfulness Program'-training die ik volgde bij Eef Heinhuis bleek totaal niet wat ik ervan verwachtte.
Ik ben een Zen-mens en ik hou van soberheid en stilte. De IMP is alles behalve stil. Waar ik bij de achtweekse Mindfulness-training enorm aan moest wennen: zat je net lekker rustig begon de trainer door de stilte heen te ’kwekken' met aanwijzingen. 
Bij de IMP is het nog een graadje erger: in twee of drietallen wissel je uit volgens steeds een andere ’richtlijn’. Je bent afwisselend spreker of luisteraar. Kernwoorden gedurende de hele training: diep luisteren en oprecht je waarheid spreken.
Ik zag voor aanvang van de training erg op tegen dat uitwisselen in groepjes. Mijn scepsis bleek totaal ongegrond. Alle opdrachten die bij het oefenen met de richtlijnen werden gegeven werden door iedereen heel serieus uitgevoerd. Dat vond ik indrukwekkend: iedereen deed haar best om het onderste uit de kan te halen en niet ’voor de bühne’ te acteren. Dat was krachtig en kwetsbaar, intensief en ontroerend. 
Het leren pauzeren lijkt misschien een open deur: wie heeft er niet geleerd eerst tot tien te tellen? Maar hoe verrassend is het om bewúst door een open deur te gaan! Hoe verrassend was het om te ontdekken hoe vaak ik tot tien ging tellen om vervolgens even vaak te besluiten niets in plaats van iets te zeggen.
De IMP training geeft handvaten om mindfulness op een praktische manier in de dagelijkse omgang met anderen toe te passen. 
Eef heeft daarbij het vermogen om de behoorlijk pittige stof op een bijna luchtige manier met een vleug humor te brengen en de groep onzichtbaar te begeleiden. Ik voelde me als deelneemster oprecht door haar uitgenodigd om volledig deel te nemen. Er werd serieus gewerkt en er is is ook volop gelachen. Een aanrader!'

 

Henny Post, Assen
 

bottom of page