BURN-OUT EN VEERKRACHT
Bij een burn-out ben je opgebrand. Je voelt je lichamelijk en geestelijk uitgeput. Een burn-out is het gevolg van langdurige stressklachten die steeds erger worden en waaraan te weinig aandacht is besteed. Het zijn vaak de harde werkers, de idealisten en de perfectionisten die over hun grenzen gaan. Zo'n 1 miljoen Nederlanders heeft burn-out klachten (volgens TNO & CBS).
Recent is burn-out opnieuw beschreven na raadpleging van 40 experts. Zij stellen vast dat de symptomen van een burn-out zich verschilllend kunnen uiten:
* lichamelijk - slaapstoornissen, hartkloppingen, uitputting, maag- en darmklachten, druk op de borst,
* geestelijk - prikkelbaar, angst, frustratie, twijfel, concentratie daalt, geheugen minder, zich niet competent voelen
* gedrag - cynisch worden, onverschillig zijn, zich afzonderen, absenteïsm.
De experts zien spanningsklachten (‘stress’) als onderliggende symptomen. Deze symptomen zijn vaak de eerste reden waarom om hulp wordt gezocht en kunnen een voorbode zijn van burn-out in de vorm van overspanning. Bij een burn-out begin je ook te twijfelen aan je eigen capaciteiten. Je hebt zo je best gedaan en blijkbaar toch helemaal verkeerd. Het liefst zou je de hele dag in bed blijven liggen. Oude zekerheden vallen weg. Een burn-out is een serieuze wake-up call maar niet het einde van het leven.
In de herstelfase kan de basis mindfulness training van pas komen. Je ontdekt de gedragspatronen die bij jou kunnen leiden tot burn-out en leert voor de toekomst beter je grenzen stellen. Ook leer je je pieker-gewoontes doorbreken. Je komt weer in je kracht en kunt opnieuw genieten van het leven. Ga je regelmatig over je eigen grenzen heen en cijfer je je gemakkelijk weg? Dan kan de basis mindfulness training helpen om tijdig bij te sturen en zo burn-out te voorkomen. Wil je meer weten over het verminderen van stress op de werkvloer, klik dan hier