Vriendelijke zijn voor jezelf

We voelen ons aangesproken door de vriendelijkheid van andere mensen en wanneer we het onszelf toestaan, kunnen we instinctief met compassie reageren op de behoeften van anderen. Deze met elkaar verstrengelde gevoeligheid van jezelf en anderen vormt het hart van ons mens-zijn.

Je zou kunnen denken  dat  zorgzaam en vriendelijk zijn voor jezelf  even natuurlijk is  als ademhalen. Iets wat we allemaal kunnen zonder dat we er zelfs maar over na hoeven te denken. De werkelijkheid is anders. Velen van ons hebben er moeite mee om vriendelijk voor zichzelf te zijn. Bij zelfcompassie wordt vaak ook gedacht aan een soort van zelfmedelijden, of aan toegeeflijk zijn voor jezelf. Echter het tegendeel is waar. Voor het versterken van zelfcompassie is moed nodig. Je hebt moed nodig om het pijnlijke in jezelf onder ogen te zien, naar jezelf te kijken en je kwetsbaar op te stellen. Niks ego. Niks slap. Niks zelfmedelijden. Integendeel!
Mensen met een hoge mate van zelfcompassie tonen meer compassie en empathie voor anderen. Zelfcompassie  zorgt ook voor een vermindering van (faal)angst, stress en perfectionisme zo laat onderzoek zien.  Tevens blijkt dat  naarmate mensen meer zelfcompassie hebben, zij ook minder zorgelijk en depressief zijn. Zelfcompassie heeft een belangrijke beschermende functie bij  angst en depressie.