Verslaving

Om weer grip op je leven te krijgen is het belangrijk dat je leert herkennen wanneer verslavingsgedrag opkomt.  Aan het verslavingsgedrag zijn altijd bepaalde emoties, gedachten en gedragingen voorafgegaan. Vaak herken je deze patronen niet meer. Je bent alleen gericht op het steeds weer (tijdelijk) bevredigen van de verslaving.

Je hebt er alles voor over om het kortstondige geluksgevoel te herhalen. Dit gedrag is het belangrijkste patroon bij een verslaving. Om dit verslavingsgedrag te bereiken verwaarloos je wellicht jezelf, je relatie(s), je kinderen, je financiën, je huishouden en je werk.

Het herhalen van de verslaving staat als eerste op je dagelijkse prioriteitenlijstje. Je denken, je voelen, je gedrag. In alles staat de verslaving centraal.

In de herstelfase kan de mindfulness training je leren om bewust andere keuzes te maken die bijdragen aan het herstel na je verslaving. Door de beoefening ga je anders je gedrag, emoties en denken waarnemen. Je wordt minder een slachtoffer en je gaat uiteindelijk weer positiever over jezelf denken. Je leert je verslavingspatronen herkennen en meer bewuste keuzes te maken op het moment dat je gedachten, je voelen en je gedrag worden beïnvloed door je verslaving.

Voor een illustratie van de werking van een verslaving klik hier

Eef Heinhuis

Gedragswetenschapper, ervaren en gecertificeerd trainer mindfulness (MBSR) categorie 1, trainer zelfcompassie (MBCL) register A trainer interpersoonlijke mindfulness (IMP)

​Aangesloten bij de beroepsvereniging voor mindfulness-trainers VMBN lidnr. 2012297

 

CRKBO geregistreerd 

 

NL 49 ASNB 0706 9285 20   Kamer van Koophandel nr 57277737

Privacy policy

Algemene voorwaarden

T: 0612822712   E: eefheinhuis@8je.nl

Dokter Fokkewei 10,  9022 BS Mantgum

  • Facebook