Verslaving

Om weer grip op je leven te krijgen is het belangrijk dat je leert herkennen wanneer verslavingsgedrag opkomt.  Aan het verslavingsgedrag zijn altijd bepaalde emoties, gedachten en gedragingen voorafgegaan. Vaak herken je deze patronen niet meer. Je bent alleen gericht op het steeds weer (tijdelijk) bevredigen van de verslaving.

Je hebt er alles voor over om het kortstondige geluksgevoel te herhalen. Dit gedrag is het belangrijkste patroon bij een verslaving. Om dit verslavingsgedrag te bereiken verwaarloos je wellicht jezelf, je relatie(s), je kinderen, je financiën, je huishouden en je werk.

Het herhalen van de verslaving staat als eerste op je dagelijkse prioriteitenlijstje. Je denken, je voelen, je gedrag. In alles staat de verslaving centraal.

In de herstelfase kan de mindfulness training je leren om bewust andere keuzes te maken die bijdragen aan het herstel na je verslaving. Door de beoefening ga je anders je gedrag, emoties en denken waarnemen. Je wordt minder een slachtoffer en je gaat uiteindelijk weer positiever over jezelf denken. Je leert je verslavingspatronen herkennen en meer bewuste keuzes te maken op het moment dat je gedachten, je voelen en je gedrag worden beïnvloed door je verslaving.

Voor een illustratie van de werking van een verslaving klik hier