Mindfulness voor mantelzorgers  

Mantelzorg en overbelasting

Mantelzorg gaat vaak gepaard met overbelasting, hoe graag je de zorg ook geeft. Dit kan zich uiten in moeheid, onrust, somberheid, piekeren of slapeloosheid maar ook in lichamelijke klachten zoals hoge bloeddruk, maag- en darmproblemen. De mindfulnesstraining voor mantelzorgers leert je hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met de situatie en de soms heftige emoties zodat je ook onder moeilijke, stressvolle omstandigheden voor jezelf kunt blijven zorgen. Zoals Annetje Brunner - initiatiefneemster van deze trainingen in de provincie Groningen - zegt: "Daardoor krijg je weer het gevoel terug de regie over je eigen leven te hebben. Ook al is er verdriet, zorg of pijn."

 

Mindfulness voor mantelzorgers

In het afgelopen jaar zijn meerdere van deze trainingen speciaal voor mantelzorgers in Friesland gegeven. Dit gebeurde in Harlingen, Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward. Wat de deelnemende mantelzorgers van deze training vinden, is te lezen in het maanblad GrootSneek en in het Friesch Dagblad. Enkele reacties van mantelzorger zijn: "Het brengt je veel. Je denkt meer aan jezelf; je bent alerter op signalen; je durft beter voor jezelf op te komen; je hebt meer grip op je leven. Allemaal zaken waardoor je de mantelzorg beter kunt volhouden.” 

De trainingen worden verzorgd door 8je in opdracht van de Stichting Byinoar en in samenspraak met een projectgroep en andere bij de mantelzorg betrokken instanties. De trainingen zijn financieel mogelijk gemaakt door de Provinsje Fryslân, de Gemeente SúdWest-Fryslân en andere fondsen.

Mindfulness voor mantelzorgers in 2020 

Of er dit jaar mindfulness-activiteiten speciaal voor mantelzorgers worden aangeboden, is onduidelijk. 

Door  de corona crisis kunnen veel activiteiten niet doorgaan.  Misschien dat de terugkommiddagen voor mantelzorgers die eerder aan een mindfulnesstraining van de Stichting Byinoar hebben deelgenomen, alsnog  kunnen doorgaan.  Deze terugkommiddagen voor mantelzorgers biedt de stichting uit eigen middelen aan. 

Eef Heinhuis

Gedragswetenschapper, ervaren en gecertificeerd trainer mindfulness (MBSR) categorie 1, trainer zelfcompassie (MBCL) register A trainer interpersoonlijke mindfulness (IMP)

​Aangesloten bij de beroepsvereniging voor mindfulness-trainers VMBN lidnr. 2012297

 

CRKBO geregistreerd 

 

NL 49 ASNB 0706 9285 20   Kamer van Koophandel nr 57277737

Privacy policy

Algemene voorwaarden

T: 0612822712   E: eefheinhuis@8je.nl

Dokter Fokkewei 10,  9022 BS Mantgum

  • Facebook