Mindfulness voor mantelzorgers  

Mantelzorg en overbelasting

Mantelzorg gaat vaak gepaard met overbelasting, hoe graag je de zorg ook geeft. Dit kan zich uiten in moeheid, onrust, somberheid, piekeren of slapeloosheid maar ook in lichamelijke klachten zoals hoge bloeddruk, maag- en darmproblemen. De mindfulnesstraining voor mantelzorgers leert je hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met de situatie en de soms heftige emoties zodat je ook onder moeilijke, stressvolle omstandigheden voor jezelf kunt blijven zorgen. 

 

Mindfulness voor mantelzorgers

In het afgelopen jaren zijn meerdere van deze trainingen speciaal voor mantelzorgers in Friesland gegeven. Dit gebeurde in Harlingen, Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward. Deze trainingen zijn financieel mogelijk gemaakt door de Provinsje Fryslân, de Gemeente SúdWest-Fryslân en andere fondsen. Wat de deelnemende mantelzorgers van deze training vinden, is te lezen in het maanblad GrootSneek en in het Friesch Dagblad. Enkele reacties van mantelzorger zijn: "Het brengt je veel. Je denkt meer aan jezelf; je bent alerter op signalen; je durft beter voor jezelf op te komen; je hebt meer grip op je leven. Allemaal zaken waardoor je de mantelzorg beter kunt volhouden.”  De trainingen worden verzorgd door 8je in samenspraak met een projectgroep en andere bij de mantelzorg betrokken instanties.

Mindfulness-activiteiten in 2021 

Of er in 2021 mindfulness-activiteiten speciaal voor mantelzorgers kuneen worden aangeboden, is nog niet helemaal duidelijk. Door  de corona crisis kunnen veel activiteiten niet doorgaan. Zoals de situatie nu lijkt wordt er gedacht aan het starten van een training speciaal voor mantelzorgers najaar 2021. Hopelijk kan eerder - nog voor de zomer - een terugkom middag worden georganiseerd voor mantelzorgers die eerder aan een mindfulnesstraining hebben deelgenomen.