Inhoud en ontstaan van de training

De inhoud van de training

Meer dan bij de mindfulnesstraining krijg je bij de zelfcompassietraining oefeningen die een beroep doen op je voorstellingsvermogen. Moeilijke ervaringen worden niet uit de weg gegaan. In de training komen onderwerpen aan bod als:

  • jezelf waarderen en ​accepteren

  • omgaan met lastige emoties

  • het temmen van je innerlijke criticus

  • compassie en zelfcompassie

  • de werking van de hersenen en de invloed daarvan op je emotie-huishouding. 

De zelfcompassie (MBCL)  training is een vervolgtraining op de basistraining mindfulness  (MBSR/MBCT). 
Net als bij de mindfulnesstraining is regelmaat in het doen van oefeningen thuis belangrijk. Daarbij gaat het om een tijdsbesteding van gemiddeld een uur per dag. Met de mindfulnesstraining heb je daar een begin mee gemaakt. Het geleerde in de mindfulnesstraining kan voorkomen dat je in de zelfcompassietraining overspoeld raakt door verwarrende emoties. De training  omvat negen sessies - ieder van 2,5 uur - verspreid over een periode van 10 weken

 

Het ontstaan van de zelfcompassietraining

Deze verdiepingstraining is ontwikkeld door Frits Koster (GGZ trainer) en Erik van den Brink (psychiater trainer) op basis van wetenschappelijke inzichten en onderzoek (Gilbert, Germer, Neff). De training is net als de mindfulnesstraining ervaringsgericht en wordt ook wel heartfulness of training Mindfulness Based  Compassionate Living (MBCL) genoemd. Onderzoek laat een duidelijk negatief verband zien tussen zelfcompassie en zelfkritiek, depressie, angst, piekeren, perfectionisme en het onderdrukken van gedachten. Een positief verband is aangetoond tussen zelfcompassie en het gevoel van levensvoldoening en sociale verbondenheid. Zelfcompassie is een belangrijke voorspeller voor geestelijk welzijn. Meer over zelfcompassie kun je vinden via www.compassietrainers.nl  compassietraining.nl , self-compassion.org/the-research  en mbcl.nl Ook bij deze training is deskundige begeleiding essentieel tw een mindfulnesstrainer  categorie 1 (MBSR) geregistreerd bij de beroepsvereniging VMBN, met daarbij specifiek voor de zelfcompassietraining - het certificaat MBCL trainer register A.