Emotionele veerkracht
Zelfkritiek en het gevoel tekort te schieten, werken depressie en angst in de hand.  Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen  gevoeliger zijn voor negatieve informatie dan voor positieve informatie.

We zijn  geneigd om alles wat positief is,  als normaal te beschouwenen  en ons op het negatieve te richten alsof het leven ervan afhangt. We bijten ons vast in negatieve gedachten en blijven daarop herkauwen. Het piekeren over  negatieve gebeurtenissen in het verleden leidt meestal tot depressie. Het herkauwen van mogelijke negatieve gebeurtenissen in de toekomst leidt vaak tot angst. We veroordelen deze neigingen. Dat helpt niet, integendeel het wordt er alleen maar erger van.  Begrip is eerder op zn plaats. Vergeet niet dat de basis van deze neigingen het verlangen naar veiligheid is.

De zelfcompassie training  leert je op een andere manier naar jezelf kijken: minder oordelend en meer verbonden met anderen.  Zo verdwijnt die eeuwige vraag - of je wel goed genoeg bent - naar de achtergrond.  Daarvoor in de plaats komt een houding van minder-oordelen en ruimhartigheid. Zo versterkt  je veerkracht en het vermogen om jezelf te geven wat je nodig hebt.

Eef Heinhuis

Gedragswetenschapper, ervaren en gecertificeerd trainer mindfulness (MBSR) categorie 1, trainer zelfcompassie (MBCL) register A trainer interpersoonlijke mindfulness (IMP)

​Aangesloten bij de beroepsvereniging voor mindfulness-trainers VMBN lidnr. 2012297

 

CRKBO geregistreerd 

 

NL 49 ASNB 0706 9285 20   Kamer van Koophandel nr 57277737

Privacy policy

Algemene voorwaarden

T: 0612822712   E: eefheinhuis@8je.nl

Dokter Fokkewei 10,  9022 BS Mantgum

  • Facebook