Dit is een paragraaf. Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen. 

Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan worden gedaan. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over.

Er is sprake van chronische pijn wanneer de pijn langer dan een half jaar duurt of telkens terugkeert. De pijn laat zich niet gemakkelijk verlichten. Er is vaak geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. Je moet er mee ‘leren leven’ wordt dan vaak gezegd. Maar ‘hoe’ wordt er meestal niet bij verteld. Je verzetten tegen de pijn levert meer pijn op. De beste manier om met pijn om te gaan is je weerstand tegen de pijn te verlagen.

De training biedt je daarvoor de instrumenten. Je leert de pijn in zeker mate te beïnvloeden door de innerlijk hulptroepen van de geest te mobiliseren. Je leert je eigen reactiepatronen beter kennen. Je geest wordt rustiger. Je kunt je beter concentreren en ontspant gemakkelijker. Je leert weer in je kracht te komen en te genieten van het leven. NB. De mindfulness training vervangt geen medische behandeling. Bij pijnklachten dient de eerste stap medisch onderzoek en zo mogelijk behandeling te zijn.

Voor meer informatie over chronische pijn, klik hier